Διαβάζουμε το Πληθυντικός αριθμός της Κικής Δημουλά – Γιορτάζουμε την άνοιξη

Άκου το Πληθυντικός Αριθμός της Κικής Δημουλά και άφησε τη σκέψη σου ελεύθερη

Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να οριστεί μία μέρα που οι Έλληνες θα γιορτάζουμε την ποίηση και με την αφορμή αυτή θα αφήνουμε τη σκέψη μας να ταξιδεύει σε αγαπημένους στίχους και λόγια που μας προκαλούν μια έκρηξη συναισθημάτων.

Σε συνέχεια της κίνησης αυτής η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου σκέφτηκε πως η καλύτερη ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης θα ήταν η εαρινή ισημερία (21η Μαρτίου) επειδή ισορροπεί το φως με το σκοτάδι αλλά και γιατί η ημέρα σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για το θέρος.

Ένα χρόνο μετά ο σπουδαίος Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε και από τον Οκτώβριο του 1999 θεσπίστηκε ο εορτασμός της.

Ποιήματα, Συγγραφέας: Δημουλά Κική, Σελίδες: 494, Εκδότης: Ίκαρος Τιμή: 16,88 ευρώ

Τα κορίτσια του coverstory.gr γιορτάζουμε αυτή τη μέρα με τη Νίκη μας να διαβάζει ένα από τα αγαπημένα μας ποιήματα… Για κάθε μία από εμάς σημαίνει και κάτι διαφορετικό, σε καθεμία από εμάς προκαλεί ένα διαφορετικό συναίσθημα, καμία όμως δεν την αφήνει ασυγκίνητη. Γιατί βέβαια ο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει την τέχνη με τη διαφορετικότητα που τον χαρακτηρίζει.

Διάβασε αυτό το ποίημα και άφησέ το να σε συνεπάρει. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου προκαλεί η Κική Δημουλά με αυτά της τα λόγια;

Ὁ Πληθυντικός Ἀριθμός

Ὁ ἔρωτας,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
πολύ οὐσιαστικόν,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
γένους οὔτε θηλυκοῦ οὔτε ἀρσενικοῦ,
γένους ἀνυπεράσπιστου.1
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.
Ὁ φόβος,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
στήν ἀρχή ἑνικός ἀριθμός
καί μετά πληθυντικός:
οἱ φόβοι.2
Οἱ φόβοι
γιά ὅλα ἀπό δῶ καί πέρα.
Ἡ μνήμη,
κύριο ὄνομα τῶν θλίψεων3,
ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,
μόνον ἑνικοῦ ἀριθμοῦ
καί ἄκλιτη.
Ἡ μνήμη, ἡ μνήμη, ἡ μνήμη.
Ἡ νύχτα,
ὄνομα οὐσιαστικόν,
γένους θηλυκοῦ,
ἑνικός ἀριθμός.
Πληθυντικός ἀριθμός
οἱ νύχτες.
Οἱ νύχτες ἀπό δῶ καί πέρα.
(Τό λίγο τοῦ κόσμου, 1971)

More from Andronikki

Πήγαμε στο Μέγαρο για την Van Gogh Alive – Τι είδαμε

  Με το που ανακοινώθηκε η έκθεση του Van Gogh για την...
Read More

Leave a Reply