O Σπύρος Χρυσικόπουλος απαντά στο Coverstory.gr: Υπάρχει όριο στην πρόκληση;

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος με τον τετραπλό διάπλου του Τορωναίου μας ενέπνευσε να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας

Πριν πάω στο Adventure Film Festival το οποίο παρακολουθώ κάθε χρόνο, δεν γνώριζα τον όρο Ultra Swimmer. Έπειτα από την προβολή του υπέροχου ντοκιμαντέρ “Η2Ο: 2 Parts Heart + 1 Part Obsession” κατάλαβα. Είναι, λοιπόν, ο κολυμβητής εκείνος που διανύει πολύ μεγάλες αποστάσεις σαν μαραθώνιο αλλά στην θάλασσα.

Και πως εμείς στην Ελλάδα έχουμε τέτοιους αθλητές και μάλιστα ο απόλυτος ultra swimmer (τουλάχιστον από αυτούς που γνωρίζω) είναι ο Σπύρος Χρυσικόπουλος. Ακόμα καλύτερα θα έλεγα ότι είναι ένα ήρωας με τον οποίο  μπορεί να ταυτιστεί  ο οποιοσδήποτε. Έτσι έκανα κι εγώ “διανύοντας”, από την οθόνη φυσικά, τα 104 χιλιόμετρα που έκανε στο νερό για να ξεπεράσει τα δικά του όρια και τον μεγαλύτερο αντίπαλο του τον ίδιο του τον εαυτό.

Νιώθω ότι το χρωστάω στον εαυτό μου να πετυχαίνω κάθε επόμενο στόχο.

Το μαγικό είναι μέσα σε 27 λεπτά παρακολουθήσαμε μία απίστευτη διαδρομή  και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι δημιούργησε εσωτερικές ανησυχίες στον καθένα ξεχωριστά να κυνηγήσει το όνειρο του και να ξεκινήσει φεύγοντας από την αίθουσα της προβολής και να αρχίζει να το σχεδιάζει. Γιατί με το να το σκεφτείς έχεις κάνει ήδη το πρώτο βήμα.

Έτσι ο Σπύρος επηρέασε και εμένα και είμαι σίγουρη ότι θα επηρεάσει ακόμα περισσότερους καθώς αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Ποτε αποφάσισες να ασχοληθείς με την κολύμβηση και γιατί;

Είχα πάντα επαφή με το υδάτινο στοιχείο και περίπου 10 χρονών ξεκίνησα να κολυμπάω σε πισίνα.

Γιατί υπεραποστάσεις στο νερό;  Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει;

Η κολύμβηση είναι όλη μου η ζωή, έτσι ταύτισα τις υπεραποσρασεις με το κολύμπι. Με εξιτάρει που το κάνουν λιγότερα άτομα παγκοσμίως σε σύγκριση με άλλα αθλήματα όπως το τρέξιμο. Δεν αποκλείω όμως κάποια στιγμή να κάνω κάποια υπεραποσταση και σε άλλο άθλημα.

Τι είναι για σένα η θάλασσα;

Το περιβάλλον μου.

Γιατί τις συγκεκριμένες αποστάσεις; Και γιατί στην Ελλάδα;

Αποφάσισα να κολυμπήσω από την Ρόδο στο Καστελόριζο για να τονίσω την σημαντικότητα των ακριτικών νησιών και ότι το Καστελόριζο δεν είναι ξεχασμένο. Ο διάπλους του Τορωναίου κόλπου είναι ο ιστορικότερος αγώνας μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα, κι έτσι αποφάσισα την μεγαλύτερη μου προπόνηση 104 χλμ να την κάνω πετυχαίνοντας το τετραπλό διάπλου του Τορωναίου κόλπου.

Πως είναι το επίπεδο της κολύμβησης στη χώρα μας; Και τι θα έλεγες σε κάποιον για να ασχοληθεί με αυτή;

Η κολύμβηση στη χώρα μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε αναλογία με τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν, τα προνόμια των αθλητών και την προβολή του αθλήματος. Θα παρότρυνα κάποιον να ξεκινήσει να κολυμπάει λέγοντάς του ότι είναι το ομορφότερο δώρο που μπορεί να κάνει στον εαυτό του.

Υπάρχει κάτι που αναγκάστηκες να θυσιάσεις για να ακολουθήσεις και να αφοσιωθείς σε αυτό που κάνεις;

Δεν έχω θυσιάσει πράγματα για το κολύμπι, αφού το κολύμπι είναι ο τρόπος ζωής μου.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μεγάλος στόχος που θέλεις να φτάσεις, ή θέλεις μονίμως να ξεπερνάς και να καταρρίπτεις τον προηγούμενο;

Αυτή τη στιγμή είμαι προσηλωμένος στο Ρόδος-Καστελόριζο. Κάθε φορά που θα καταφέρνω έναν στόχο μετά θα ανακοινώνω τον επόμενο.

Η λέξη αποτυχία υπάρχει στο λεξιλόγιο σου; Και αν κάποιο παιδί αποτύχει σε κάτι τι πρέπει να σκεφτεί;

Νομίζω δεν υπάρχει η λέξη. Αν κάποιο παιδί αποτύχει θα του έλεγα να ψάξει να βρει όλα τα θετικά πίσω από μια αποτυχία, για να καταφέρει να φτάσει στην επιτυχία.

Σε τρομάζει κάτι;

Λένε ότι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι και το πιο ειλικρινές άρα η απάντηση είναι ‘δεν φοβάμαι τίποτα’!

 

Ποιο είναι το κίνητρο του Σπύρου για να κάνει υπεράνθρωπες δοκιμασίες;

Σε ηλικία 13χρονών πήρα μια απόφαση, κάποια στιγμή να κολυμπήσω πάνω από 24 ώρες. Έτσι το όνειρο και η επιθυμία έγιναν στόχος και έχω έναν εσωτερικό ψυχαναγκασμό τον πετύχω. Νιώθω ότι το χρωστάω στον εαυτό μου να πετυχαίνω κάθε επόμενο στόχο. Δεσμεύομαι με τον εαυτό μου να πετύχω μια υπεραπόσταση και αυτό είναι πολύ ισχυρό κίνητρο.

3 πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του για να ξεπεράσει τα όριά του;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να έχω στο μυαλό μου γιατί δεν έχω βρει τα όρια μου. Σίγουρα ένα από αυτά είναι η προσήλωση στο στόχο.

Το πιο περίεργο πράγμα που σου έχει συμβεί την ώρα που κολυμπάς;

Δεν μου έχουν τύχει ακόμα περίεργα πράγματα όσο κολυμπάω. Βέβαια στις τόσες ώρες, ότι περίεργο και να γίνει το θεωρώ φυσιολογικό.

Το επόμενο ραντεβού με την πρόκληση

 

Προετοιμάζοντας την επόμενη μοναχική του διαδρομή- πρόκληση ο Σπύρος Χρυσικόπουλος σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στην ανοιχτή προπόνηση στο κολύμπι προετοιμασίας.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, λοιπόν, στο www.blueswim.gr ο Σπύρος, θα φορέσει το νέο Weswim cap (2018-2019) και θα κολυμπήσει 20 km σαν μέρος της προετοιμασίας για το Ρόδος – Καστελόριζο.

Πάμε όλοι να στηρίξουμε το νέο του ταξίδι και να θυμηθούμε πως ξεκίνησε το H2O (2 parts heart, 1 part obsession) της Dimitra Babadima.

Πληροφορίες για το event στο τηλ : 2130443971

More from Andronikki

IF GREGORY WAS IN QUARANTINE..

After Merilyn’s “Quarantine”, it’s time for a gentleman to inspire us during...
Read More

Leave a Reply